Skip to content

Trimtechnieken

Borstelen en kammen

Veel mensen vallen voor het schattige ”fluffy” uiterlijk. Dit zijn vachttypes die vaak veel onderhoud vergen. Het is geen overbodige luxe om dit soort vachten minimaal 1 a 2 keer per week te borstelen of te kammen. Zo kun je er voor zorgen dat de vacht klitvrij blijft of in een erger scenario vervilt raakt. Wat we vaak vergeten is dat klitten/vilt ook problemen met zich mee kunnen  brengen. 

Voorbeelden hiervan zijn:
– Zweren op de huid
– Gevoelige, zere plekken
– Schimmel infecties

Het bijhouden van de vacht zorgt er voor, dat wanneer de hond in de trimsalon komt het minder tijd zal kosten en het verblijf aangenamer zal maken. 

Fijn voor iedereen!

Scheren

Bij het scheren wordt de vacht net zoals bij knippen ingekort. Veel mensen denken bij scheren aan extreme korte lengtes. Maar dit is zeker niet het geval. Er bestaan namelijk scheerkoppen van 3,2 mm. tot 50 mm., uw hondje kan nog steeds een mooie lange vacht behouden. Hou er wel rekening mee dat de staat van de vacht bepaalt welke lengte er gebruikt kan worden. Is bijvoorbeeld de vacht vervilt? Dan moet het met de kortste lengte weggeschoren worden.

Knippen en effileren

Knippen is het inkorten van de vacht. Door het knippen kun je veel verschillende modellen inzetten. Denk hierbij aan bijv. Poedels. Ook zijn er hondenrassen die niet geknipt maar geëffileerd worden. Effileren is het uitdunnen of inkorten van de vacht. Deze honden komen elke 6 tot 10 weken voor een trimbeurt. Zo blijft de hond mooi in model!

Plukken

Bij plukken van een vacht is het verwijderen van oude plukrijpe haren. Dit wordt vaak met de hand gedaan. Doet dit pijn? Nee, als de vacht plukrijp is betekend dit dat de haren los in de huid zitten, hier voelt de hond niks van. Tenzij de hond niet plukrijp is, dan wordt de trimbeurt uitgesteld.
Plukken gebeurt bij ruwharige honden zoals: Teckels, Jack Russel, etc.
De meeste pluk honden komen gemiddeld 2 keer per jaar in de salon, dit licht aan het type pluk vacht van uw hond.
Onder het plukken verstaan we 2 pluk technieken:

– Plukvacht
– Stripvacht

Bij een plukvacht worden de haren geplukt tot aan de ondervacht, dit wordt een net en strak resultaat mits de hond een mooie, dikke ondervacht heeft. Heeft de hond deze niet? Dan pluk je de hond kaal.
Bij het opzetten van een stripvacht blijft de hond langer haar behouden, omdat het opzetten van een stripvacht tijd kost. De hond zal zo’n 4 keer per jaar naar de salon komen. Bij elke trimbeurt wordt er een deel van de haren geplukt en het andere deel zal de eerst volgende beurt weer geplukt worden.